עובדים שכירים רבים הם גם בעלי מניות באגודות שיתופיות. פרישתם מהעבודה עלולה להוביל לרווח הון כתוצאה מפדיון מניות אלו. לכאורה על פי פרק ה' לפקודת מס הכנסה פדיון מניה שווה למכירה.
אך בפועל קיימים שני סעיפים עיקריים בפקודה שעשויים להשפיע על חיוב המס. סעיף 94ד רבתי (או 97 א(6) שבוטל) מעניק פטור ממס על פדיון מניות באגודה שיתופית. סעיף 3(ג) לפקודה מטפל בפדיון מניות באופן כללי.
סעיף 94ד קובע תנאים מצטברים לפטור. המניות צריכות להיות של אגודה שיתופית שעוסקת בתחבורה ייצור תובלה או שירותים. הפדיון צריך להיות לאחר 25 שנות חברות באגודה פדיון בעקבות פטירה או פרישה עקב נכות של 75% לפחות.
מבחינת דיני המס ניתן למסות את האגודה כחברה והחברים יהיו בעלי המניות. חלוקת הרווחים תיחשב כדיבידנד. לחלופין ניתן להתייחס לאגודה כ"שקופה" כלומר לא קיימת. במקרה זה כל הרווחים של האגודה עוברים לחברים ונחשבים כהכנסה מיגיעה אישית.
הפטור לפי סעיף 94ד קובע כי אם הפדיון עולה על 317,000 ש"ח רק העודף יחויב במס רווח הון ריאלי. החל משנת 2003 חישוב המס נעשה באופן ליניארי לפי תקופת ההחזקה של המניות. לגבי התקופה הראשונה (עד 317,000 ש"ח) הפדיון יהיה פטור. לגבי התקופה השנייה הפדיון יחויב במס שולי לפי יום המכירה.
רוצים ייעוץ מקצועי לתחום החזרי המס?
פנו אלינו עוד היום לשיחת ייעוץ ללא עלות
Komentarze